Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Aki a csirkehúst szereti.
Figyeljen oda az elkészítésére!A csirkehús kedvelt,könnyű húsféle,de főzéskor,sütéskor különösen ajánlatos néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartása.
A háziasszonyok körében már abban is megoszlanak a vélemények,hogy kell-e,szabad-e főzés-sütés előtt megmosni a csirkehúst,vagy általában bármilyen húsféleséget.
A nyers csirkehúson a szemmel látható-és mosással eltávolítható-szennyeződések ( bélsár,csomagoló anyag maradék,sár,el nem távolított toll ) mellett,gyakran előfordulhat egészségre ártalmas baktérium,akár szalmonella is.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Erdőjárás,gombászás.
A gombákról,sokunknak csupán a gyerekkori mesekönyvek képei ugranak be elsőre.A mérgező,piros alapon fehér pettyes kalpagú légyölő galócánál és a fehér,termesztett csiperkénél megáll a tudományunk.
Pedig több száz ehető gombából válogathatunk kora nyártól késő őszig.Amikor kirándulni indulunk és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben,legyünk nagyon óvatosak!Ha mi nem ismerjük a gombafajokat,semmiképpen ne kísérletezzünk!Hívjunk el valakit kísérőnek,aki a leggyakrabban előforduló,mérgező fajokat felismeri,és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.Bár a gombák alig 3%-a mérgező,csak olyan gombát biztonságos felszedni,amelyet bizonyosan felismerünk.Vannak például olyan mérgező gombák,amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető ,,párjukkal".Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket,és máris eltűnt egy jellegzetesség.Éppen ezért a vadon termő,saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk gomba szakellenőrrel!A gomba szakellenőr ök ingyenesen megvizsgálják a piacon.
|
|
Lekvárnak,befőttnek,pálinkának...
Mi lehet a közös nevezője?
A szilva!A magyar hagyományokban legmélyebben gyökerező gyümölcsöt keresve a szilva mindenképpen a jelöltek között van.
Gondoljunk csak a szilvalekvár,szilvabefőtt,aszalt szilva,szilvapálinka évszázadok óta töretlen népszerűségére,a szilvákkal kapcsolatos helységnevekre ( például;Szilvásvárad,Újszilvás,Szilvásszentmárton ),és kifejezésekre ( például;hétszilvafás, nemes ).
Valamikor a szilva volt Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs,az 1895-ős összeíráskor több szilva volt hazánkban,mint minden egyéb gyümölcsfa együttvéve.Ez leginkább annak volt köszönhető,hogy a szilva viszonylag igénytelen-vagyis inkább nagy tűrőképességű,ezért gyakorlatilag kevés munkával szinte bárhol termeszthető.A szilvafák nagy része nem is kertekben,hanem szinte vadon nőtt mindenhol:mezsgyéken,utak mellett,szőlő között,ártereken.Így alakultak ki ( például;a Tisza és a Szamos mentén )az ártéri gyümölcsös,amelyek nagyobbrészt szilvafákból álltak.Ezekben a nagy kiterjedésű,félig vadon növő gyümölcsligetekben szelektálódtak ki azok a tájfajták,amelyek megalapozták ezen vidékek hírnevét,mint például a penyigei ( más néven ,,nem tudom")szilva,amely a méltán híres szatmári szilvapálinka alapanyaga.Az ilyen régi művelésmódú, ,,Dzsungelgyümölcsösnek" is nevezett ártéri gyümölcsösökből mára mutatóba is alig maradt.Kisar község határában egy 16 hektáros rész viszont máig megvan,természetvédelmi oltalom alatt áll.
Egyél meg 6 gerezd sült fokhagymát.
A hosszú élet titka a jó vérkeringés megőrzése.
Az ember ősidők óta szoros kapcsolatban volt a természettel.A növény az ember számára eleinte egyedüli táplálékul,később pedig gyógyszeréül is szolgált.A mai modern ember ismét kezdi felismerni,hogy nemcsak a szintetikus gyógyszerekkel,kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét,képes elkerülni az úgynevezett civilizációs betegségeket ( infarktus,magas vérnyomás,érelmeszesedés,cukorbetegség ),hanem,hogy a jó egészséghez a növényeken át vezet az út.A színes gyümölcsök,zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzák az úgynevezett antioxidáns anyagokat,amelyek képesek kivédeni a környezet okozta úgynevezett agresszív gyökök ( szabad gyökök ) egészségkárosító hatását ( ilyenek többek között a piros szőlő,a szeder,az áfonya,ribizli,málna,sárgabarack,szilva,a paradicsom,ananász,cseresznye stb: )A zöld növények tartalmazzák a legtöbb biológiailag aktív anyagot ( vitaminok,ásványi sók,mokro-és ultramikro-elemek ).A biológiailag aktív növényi anyagok emelik a szervezet immunbiológiai készültségét,javítják a fizikai és a szellemi teljesítőképességet.Az antioxidánsokról a tudományos szaklapokban megjelent adatok alapján elmondható,hogy rendkívül hatékonyan segítik egészségünk megőrzését,emellett javíthatják a már kialakult érrendszeri és keringési betegséggel küzdők állapotát,támogatják az orvosok által előírt gyógyszerek,gyógykezelések hatását,illetve erősíthetik a legyengült szervezetet.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Isteni magvak!
Amikor ránk tör a nassolhatnék;akkor bátran csemegézzünk a különféle ínycsiklandó magvakból,mert ezzel nem csak az érzékeinknek,de az egészségünknek is kedvezünk.
Dió:A féregölő.A dió jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz.Féreg-és parazita ölő,csökkenti a koleszterinszintet,gátolja az érelmeszesedést.Magas fehérjetartalma miatt húspótló is lehet.Leveléből főzetet is készíthetünk,ami segíti az emésztést,vízhajtó,vértisztító tulajdonságokkal bír.Fürdőként alkalmazva gyulladáscsökkentő,jót tesz a bőrnek,az ízületeknek és a csontoknak.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Ez a legjobb természetes tisztítószer: tisztítja, elpusztítja a baktériumokat és jó az illata!
Miért vásárolnánk bolti tisztító-fertőtlenítőszert, amikor otthon is el tudjuk készíteni azt. Töredékébe kerül a kereskedelemben kaphatóknak és ráadásul teljesen természetes. Ezenkívül azt is jó tudni, hogy kellemes az illata, antibakteriális és erős fertőtlenítő hatással rendelkezik.
Szükségünk lesz egy 800 ml-es befőttes üvegre, különböző citrusok, mint például narancs, mandarin, lime, citrom, grapefruit stb.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu