Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Módi- öltözködés-lakáskultúra
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mi is az a glutén? Mit kell tudni a gluténmentes élelmiszerekről?
Míg pár éve szinte csak az orvosok és a dietetikusok, illetve a gluténérzékenységben szenvedők hallottak a gluténról és tudták mi az, manapság már lassan mindenki tisztában van azzal, hogy mi is az a glutén és miben található, sőt… Lassan már a legtöbb pékségben, cukrászdában, kávézóban találkozhatunk gluténmentes sütivel, péksütivel és tésztával.
Ha gluténérzékeny vagy, vagy csak szimplán úgy érzed, hogy jobb lenne elkerülni, mert most ez a módi, akkor érdekes információkkal találkozhatsz a cikkünkben
Nem csak a glutén a felelős a gluténérzékenységért
A Kolumbiai Egyetem legfrissebb tanulmányai rámutattak arra, hogy búzában nem csak a glutén a felelős a gluténérzékenyeknél észlelhető tünetekért, hanem más fehérjék is elindíthatnak a gluténhoz hasonló folyamatokat, ami végeredményként a gluténérzékenység jellemző tüneteit válthatja ki. A tanulmányok kimutatták, hogy 5 másik ( nem glutén eredetű) fehérje is kiválthatja az immunreakciókat. Ez azt jelenti, hogy a tudósoknak még igenis van mit kutatni a gluténérzékenységgel kapcsolatban.
A gluténmentes címke nem jelent 100%-ban gluténmentességet
Egészen mostanáig a „gluténmentes” fogalmat nem szabályozták vagy definiálták. De a jelenlegi szabályok szerint sem jelenti a „gluténmentes” jelző a 100%-os gluténmentességet, ugyanis a termékek továbbra is tartalmazhatnak 0.00002%-ban glutént. Ez részben azért van, mert még a legérzékenyebb tesztek is 0.00003%-tól mutatják ki a glutén jelenlétét, részben pedig azért, mert kutatásokkal bizonyították, hogy nem szükséges a 100%-os gluténmentesség a tünetek elkerüléséhez. Ezért fordulhat elő az, hogy egy ‘gluténmentes’ termék elfogyasztása után mégis csak megjelennek a tünetek. Ez persze függ attól, hogy hány %-ban fordult elő benne a glutén a megengedett határokon belül, illetve attól is, hogy az illető mennyit fogyasztott az adott termékből.
Ha el akarjuk kerülni még ezt a mikromennyiségű glutént is, akkor válasszunk olyan élelmiszereket, amik alapjában nem tartalmaznak glutént, mint például a gyümölcsök, zöldségek, a burgonya, kukorica stb…
A ‘gluténmentes’ gyors-kaja nem biztonságos a gluténérzékenyek számára
Világszerte több gyorsétteremben találkozhatunk gluténmentes választékkal. Például a Domino’s Pizza, illetve az itthon is jelen lévő Pizza Hut étlapján találkozhatunk a gluténmentes pizzával, ám nem árt azt tudni, hogy az éttermek nem biztosítják számunkra, hogy a gluténmentes tésztát a rendes tésztától alaposan elkülönítve dolgozzák fel és tárolják, illetve az sem biztos, hogy a többi alapanyag nem érintkezik valamilyen glutént tartalmazó élelmiszerrel, tehát könnyedén megeshet, hogy minimális mennyiségben glutén kerül az ételünkbe, még akkor is, ha nagy betűkkel odaírják mellé, hogy ‘gluténmentes’. Tehát ha a divat vagy csak az elhatározásunk miatt kerüljük a glutént, akkor nincs gond, ám a valódi gluténérzékenyek kerüljék a gyorséttermeket.
Gluténmentes nasik mindenütt
A gluténmentes jelző mára valahogy összefonódott az egészséges étkezéssel, márpedig nem egy olyan ‘szemét kaja’ van, ami ugyan gluténmentes, de emellett minden, csak nem egészséges. Kekszek, csokik, sütik, csipszek, alkoholos italok, különböző tésztafélék… Bár ezek az ételek gluténmentes címkével ellátva valóban annak is tekinthetők, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják… De azt tisztázzuk, hogy a ‘bátran’ jelző itt nem a ‘mértéktelenül’ jelzőt jelenti, ugyanis ezek az ételek a tipikus tüneteket ugyan nem váltják ki, de egyéb egészségre káros hatással viszont rendelkeznek…
Kategória:
Forrás: http://bioheal.hu/2015/02/mi-az-gluten-mit-kell-tudni-glutenmentes-elelmiszerekrol/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!