öltözködés lakáskultúra gasztro: Füstölő a kertben - teli finomságokkal

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Sufnituning füstölő a kert közepén

http://hobbikert.hu/magazin/sufnituning-fustolo-a-kerti-kozepen.html

 

Ha kolbász kell, akkor házi füstölő is kell! Bemutatunk egy fapados változatot: újrahasznosított faanyagból egy óra alatt elkészült és pár 100 Ft volt hozzá az a néhány szög. És működik! 

Mit tehet a messzi fővárosba szakadt falusi nagymama, aki él-hal a saját készítésű füstölt kolbászért? Hát megoldja a problémát helyben.

Ma reggel hallottam a rádióban, hogy a sertéshús iránti magyar szenvedély a törököknek köszönhető. Miután levonultak a terepről a százötven évnyi foglalatosságuk után, mindent vittek magukkal, de a disznókhoz nem fűlt a foguk/gyomruk, így azokat itt hagyták nekünk. Mi pedig ekkor jól rászoktunk a húsára olyannyira, hogy ebből készül a hungarikumok egy része.

Kolbáááász

A disznóvágás és az ehhez kapcsolódó tartósítási műveletek a tudatalattinkban a vidéki hajnalokhoz kötődnek, ám ezt is beszippantani látszik a globalizáció fekete lyuka, melynek a legutóbbi hírek szerint Ferencváros esett áldozatul >>

A fent említett nagymama nem volt ilyen merész, ő csupán boltban vásárolt húsból készített kolbászt, barkácsolt fahulladékból füstölőt és készítette el kedvenc csemegéjét az egyik külvárosi kerületben. El is mondta, hogyan.

Recept a füstölőhöz

Először is szerezzünk egy zománcozott lavórt. Ez lesz majd a füstrakóhely közepe, e köré építjük a füstölőt.

Költözés után a nem kidobandó faanyagok között találtunk 5 db kb. 80x100 cm-es fapolcot (eredetük ismeretlen, talán eredetileg polcok volt, talán egy szekrény részei). Ezekből lett a füstölő 3 összeszögezett oldala, a levehető eleje és a teteje. Szintén megmaradt deszkákból, lécekből megerősítettük a vázat, hogy ne dőljön el jobbra-balra. Az egész tetejére jobb híján nejlonborítás került, hogy ellenálljon az esőnek. A belső 2 oldal felső részére olyan lécek kerültek felszögezésre, amelyekre keresztben méretre szabott farudakat (seprűnyéldarabok voltak) lehet elhelyezni, ennél a méretű építménynél 3 db-ot. Ezeken fognak majd himbálózni a finomságok. Az elejét becsavarozott kallantyúk tartják meg, és védik a szomszéd macskáitól (és a macskákat a csúnya végtől).

Mivel asztalos felmenőkkel rendelkező nagymamáról van szó, a füstölő nagyrészt szemmértékre, mindenféle hosszas tervezés és méricskélés nélkül hipp-hopp megépült.

És most jöjjön a lényeg! A füst megalkotásához fel kell halmozni egy vödörnyi fűrészport a lavórba. A fűrészpor közepébe apró gyújtósok kerülnek. Ezeket meggyújtjuk és innentől már a természet végzi a dolgát: a fűrészpor nem lángolni fog, csak füstölni. Városlakóként leginkább Tüzéptelepeken juthatunk fűrészporhoz.

Fontos! A füstölőt olyan helyre állítsuk, ahol semmiképpen nem okozhat tüzet!

András Fenyősi

Ja, még egy dolog. Hidegfüstöléssel csináljuk, nem meleg. Ezt el is felejtettem írni, mert miután hagyományos módon egészen a következő télig eltartható kolbászokra, szalonnákra és sonkákra vágyunk, nem használható a "gyorsított"meleg és forró füstölés. Az utóbbiak bár gyorsabban "érlelnek" , de kevésbé jók (és sajnos a kolbászok stb állaga is megváltozhat tőlük, ami nem kívánatos) , a termék eltarthatósága is drasztikusan kevesebb.

Füstölődik

Recept a kolbászhoz

6 kg darált sertéshús (finomabb, ha kicsit zsíros)
2 evőkanál só
10 dkg fűszerpaprika
1 evőkanál őrölt bors
3 nagy fej fokhagyma ledarálva
sózott kolbászbél

A rutinosak egészben veszik meg a kiszemelt húsdarabokat és még a boltban ledaráltatják, mert a darálás a legmunkásabb része a folyamatnak + bónuszként így kontrollálható leginkább a zsírmennyiség. Ha ezzel megvagyunk, akkor összekeverjük a hozzávalókat, a bátrabbak közben kóstolnak is. Ízlés szerint tegyük hozzá a fűszereket: ha csípősen szeretjük, akkor csípős legyen a fűszerpaprika.

 

András Fenyősi

A kolbászba még némi kömény, illetve paprikából is édes, csípős, vegyesen. Az arányokat nem mondom el. :P A húst és szalonnát először 6-ossal, majd 4-essel ledarálva. A füstölés meg vastagságtól függően min 4-5 nap, de inkább 1 hét, vagy több is. (sonka esetén 2 hét is) Persze füstölés előtt egy éjszakát állni hagyjuk. Az 1 napos füstölés szerintem semmire sem elég, legalábbis nem fog elállni 1 évig és a füst íz sem járja át rendesen. Mi minden évben 50-60 kilót gyártunk csupán saját fogyasztásra, sosem romlik meg a következő szezonig.

Kolbászok

A bélbe töltés általában kétszemélyes folyamat, az egyik tekeri a kolbásztöltőt, a másik pedig szépen felügyeli, hogy a kolbászbélbe légbuborékok nélkül, szépen egyenletesen kerüljön bele a massza. (Közben igyekeznek nem összeveszni az ideálisnak vélt töltési sebességen.)

Még nyersen

Ha készen vannak a nyers kolbászdarabjaink, akkor jöhet a füstölés. Szépen fellógatjuk a lógatni valót a seprűnyélre és 1-1,5 napig füstöljük (ezalatt kétszer kellett begyújtanunk + ez a mennyiség errefelé nagyon hamar elfogy). Aki tartósabb változatot szeretne (ahogy a kommentelők nagyon helyesen megjegyezték), legalább 1 hetes füstölésre készüljön.

Készen van

Ha ez megvan, akkor nem marad más hátra, mint a falatozás. Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, akkor saját készítésű sajtot is fogyasztunk hozzá. Kolbászolás a város szélén, nincs is ennél rusztikusabb érzés. Kinek mi a bevált füstölő- és kolbászreceptje?

 

István Endrész ...ízlésekről nem szabad vitatkozni,tartja a latin mondás, ezért csakis alternatívaként írom saját jól bevált receptemet: 21 kg sertés hús, 9 kg szalonna (háti!!! nem puha hasalja), 75 dkg asztali só, 60 dkg paprika fele csípős, 10 dkg!!!! fokhagyma ledarálva, 6 dkg bors, 5 dkg szegfűbors, 10 dkg kömény. A betöltést követően 1-2 nap szikasztás, majd bükk füstön 1-1.5 nap füstölés. Jó Étvágyat!

 

Korábbi cikksorozatunk a füstölésről itt olvasható >>

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu