öltözködés lakáskultúra gasztro: Álnéven árulják a cukrászdák a magyarok kedvenc süteményeit

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Módi- öltözködés-lakáskultúra

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, ...
Szeretettel fogadunk: Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 483 db
  • Videók - 329 db
  • Blogbejegyzések - 875 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 116 db

Üdvözlettel,

MÓDI-öltözködés-testápolás-lakáskultúra-gasztro vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Álnéven árulják a cukrászdák a magyarok kedvenc süteményeit

Érdekes új neveket kapott több ismert magyar sütemény. Rigó jancsiból Rigó szelet lett, Eszterházyból Esztervári, a Dobostortát pedig Dobszeletként árulják. Az ok egyszerű: szigorítottak a sütemények hivatalos receptjén, sok cukrászatban viszont inkább maradnak az olcsóbb alapanyagoknál, és átnevezik a termékeket. 

Ezúton szeretnénk Önöket értesíteni, hogy egyes süteményeink nevét a jövőben más néven fogják étlapunkon megtalálni.

- olvasható az egyik legnagyobb ételfutár cég honlapján. A cég a vevők megnyugtatására közli azt is, hogy süteményeit ugyanolyan minőségben szállítja majd, mint korábban, csak a név változik. 

És nem csak náluk. Meglepően sok helyen, cukrászdákban, hipermarketekben is belefuthatunk érdekes süteménynevekbe, például

  • Esztervári szelet (= Eszterházy szelet)
  • Rigó szelet (= Rigójancsi)
  • Francia pudingos szelet (= Franciakrémes)
  • Krémes puding szelet (= Krémes)
  • Dobszelet (= Dobostorta)
  • Mákos tekercs, Diós tekercs (= Bejgli).

A furcsa névváltás oka, hogy szigorítottak a Magyar Élelmiszerkönyvön. Ez szabályozza hivatalosan, hogy milyen alapanyagokból készülhet a parizer, a téliszalámi, mi lehet a gyümölcslében, mi a kenyérben. És a sütemények hivatalos alapanyagait is itt találhatják a cukrászok. 

A szigorítás pedig azzal jár, hogy bírságot kaphat az, aki nem az előírt alapanyagokból - hanem jellemzően olcsóbb összetevőkből - készíti a süteményt. Sok cukrászat azonban a büntetéstőll tartva inkább átnevezi a süteményt, minthogy jobb minőségű alapanyagokkal dolgozzon.

Az E betűk eltűntetése is cél

A szigorítás célja a minőségi termékek megőrzése, a tradicionális magyar sütemények renoméjának helyreállítása - mondta el a Pénzcentrumnak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. Az Élelmiszerkönyv módosítását kezdeményező szervezet vezetője példaként hozta fel a Dobostortát, amiben sok helyen már nincs sem csokoládé, sem kakaóvaj - margarin annál inkább.

 

 

 

Sok cukrászatban vagy az üzletláncok saját cukrászüzemeiben olyan termékeket árulnak, amelyeknek közük sincs az eredetihez, kimondottan silány minőségű, E-betűvel zsúfolt süteményeket kaphatunk. Azok, akik nem a Magyar Élelmiszerkönyv szerint készítik a termékeket, bírságra számíthatnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) - igaz, Selmeczi László nem találkozott még ilyen esettel. Így sokan a bírság elkerülése érdekében nevezik át a süteményeket - és tartják meg a korábbi (gyenge minőségű) összetevőket.

"A hagyományőrző cukrászipari termékekről szóló MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 2-311 számú irányelve 2015. január 1-jén lépett csak hatályba; a NÉBIH a megyei szervek felé nem rendelt el kiemelt ellenőrzést, így nem rendelkezünk kifejezetten erre vonatkozó kifogásolási adatokkal, de az ellenőrzések a létesítményellenőrzési és monitoring tervek szerint folyamatosan zajlanak" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a NÉBIH.

Az ipartestület vezetője elmondta, hogy

  • a Dobostortánál
  • az Eszterházy tortánál
  • a Rigójancsinál
  • a Bejglinél
  • az Indiáner fánknál
  • a Krémesnél, Franciakrémesnél

szigorítottak.

 

Forrás:   http://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/alneven_aruljak_a_cukraszdak_a_magyarok_kedvenc_sutemenyeit.1044550.html

Címkék: pénz centrum.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu